Skip to main content
Uncategorized @lt

Blogas burnos kvapas

By 3 spalio, 202328 gruodžio, 2023No Comments

Blogas burnos kvapas – tai lyg nuolatos persekiojantis šešėlis, kurio nepaslėpsi net užgesinus šviesą. Nors nemalonus burnos kvapas iš pačio ryto ar pavalgius tam tikrų maisto produktų nereiškia problemos, nuolatos atsinaujinantis ir nuo valgio nepriklausomas nemalonus burnos kvapas greičiausiai signalizuoja apie gilesnius sutrikimus. Anot statistikos, beveik trečdalis mūsų planetos gyventojų skundžiasi nemaloniu kvapu iš burnos – tai didelis skaičius, turint omeny šiandien esančią higienos priemonių įvairovę ir informacijos prieinamumą.

Taigi kodėl atsiranda nemalonus burnos kvapas? Kaip jau minėjome, pakitusio burnos kvapo priežastys gali būti įvairios – nuo maisto iki esamų ligų. Visgi praktikoje galime išskirti bent 8 priežastis, kurios kyla dėl kasdienių pasirinkimų ir įsisenėjusių burnos ertmės problemų.

 

8 blogo burnos kvapo priežastys

 

Prasta burnos higiena

Rodos, prasta burnos higiena bene dažniausiai nurodoma kaip įvairių burnos ertmės sutrikimų priežastis – ir ne be reikalo! Burnos higiena, visai kaip asmeninė kūno higiena, apima mūsų įpročius ir ritualus, nuo kurių prasideda ir su kuriais baigiasi mūsų diena. Tai pagrindas, kurio kokybė turi didžiausią įtaką mūsų bendrai savijautai ir sveikatai. Taigi natūralu, jog nereguliariai ir nekokybiškai valomų dantų neištaisys vienkartinis vizitas pas profesionalų burnos higienistą. Dantų apnašos kaupiasi ant dantų paviršiaus ir tarpdančiuose kas kartą pavalgius, o jų tinkamai neišvalius – sukietėja ir virsta dantų akmenimis jau po kelių ar keliolikos valandų. Po valgio likę maisto likučiai įsitaiso įvairiuose sunkiau prieinamose dantų kampeliuose (tarpdančiuose, esančiose dantų ertmėse, t. y. skylutėse) ir nepašalinti pradeda pūti – o tai sukelia nemalonų ir neįprastą burnos kvapą.

 

Halitozė

Dar viena populiari priežastis – halitozė. Halitozė – tai 1 iš 4 žmonių pasaulyje artimas sutrikimas, pasireiškiantis nuolatiniu blogu burnos kvapu. Šį sutrikimą sukelia anaerobinių bakterijų (organizmų, kurie gyvena laisvo deguonies neturinčioje aplinkoje) pasikeitimai. Šios bakterijos, gyvenančios mūsų gerklėje ir ant liežuvio paviršiaus, yra reikalingos užtikrinti baldymų skaidymui bei maisto virškinimui. Visgi baltymams užsilikus burnoje, bakterijos ima intensyviau jas skaidyti, tad tam tikros amino rūgštys, savyje turinčios sieros, taip pat paspartina savo gamybą. Susidarę sieros junginiai ir jų perteklius atsiskleidžia įvairiais, gana specifiniais kvapais:

  • Vandenilio sulfidas sukelia supuvusio kiaušinio kvapą;
  • Metik-merkaptanas sukelia nešvarių kojinių kvapą;
  • Putrescinas sukelia atliekų kvapą.

Halitoze sergantys žmonės sunkiai identifikuoja savo problemą, nes dažnai negali užuosti savo paties burnos kvapo. Visgi apie šį sutrikimą gali signalizuoti ir kiti simptomai, kuriuos pastebėti galima plika akimi bei savęs stebėjimu:

  • Matomos baltos apnašos ant liežuvio ir jo nugarėlės, taip pat balti apnašų gabalėliai ant tonzilių;
  • Jaučiamas burnos sausumas arba liežuvio deginimo pojūtis;
  • Iš burnos sklinda blogas kvapas, ypač intensyvus ryte arba suvalgius baltymais gausaus maisto;
  • Atsiradęs seilių tirštėjimas, rūgštus arba kartus metalo skonis burnoje;
  • Dažniau kamuojantis lašėjimas iš nosies, peršalimas ar alergijos.

 

Dantų ligos

Dantų ligos, tokios kaip ėduonis bei pulpitas, gali būti dar viena blogo burnos kvapo priežastis. Ėduonis, dar vadinamas kariesu, yra bene labiausiai paplitęs dantų susirgimas, kurį bent kartą gyvenime patyrė kiekvienas žmogus. Tai – infekcinės kilmės danties susirgimas, kai yra pažeidžiamas kietasis danties audinys ir dantis ima irti, atverdamas infekcinę ertmę, dažnai tiesiog vadinamą „skyle“. Tai puiki ertmė tolimesniam bakterijų ir maisto likučių kaupimuisi, taigi ir nemalonaus burnos kvapo šaltiniui. Negydomas ėduonis gali išsivystyti į tolimesnę danties infekciją – pulpitą, kai uždegimas pasiekia danties nervą ir danties šaknies kanalus. Pagrindiniai apie pulpitą signalizuojantys požymiai yra atsiradęs nemalonus burnos kvapas, danties skausmas bei dantų jautrumas.

 

Dantenų ligos

Dažniausiai pasitaikančios periodonto ligos, gingivitas ir periodontitas, taip pat neapsieina be specifinio ir neišnykstančio blogo burnos kvapo. Tiek gingivitas, tiek periodontitas yra ligos, apimančios dantį supančius audinius – dantenas, periodonto raiščius, alveolės kaulą bei danties cementą. Gingivitas pasireiškia dantenų uždegimu, kai ant dantų paviršiaus susiformuoja dantų akmenys ir tampa palankia terpe bakterijų kaupimuisi. Negydomas gingivitas persikelia į gilesnius dantenų audinius bei danties šaknį. Esminis šių dantenų ligų simptomas – stiprus specifinis burnos kvapas bei patinusios ar kraujuojančios dantenos.

 

Dehidratacija

Dehidratacija – apie nepakankamą skysčių kiekį organizme signalizuojanti būklė. Skysčiai, ypač vanduo, yra esminis mūsų kūno poreikis, kuris ne tik svarbus bendrai organizmo veiklai, bet ir seilių gamybai. Seilės turi fermentus, kurie atlieka svarbų vaidmenį maisto dalelių skaidyme ir virškinime, seilės taip pat užtikrina normalią burnos gleivinės mikroflorą ir rūgštingumą. Organizmui pritrūkus skysčių ištinka dehidratacija, o seilių išsiskyrimas gerokai sumažėja. Tokiu būdu apnašos, rūgštys ir maisto medžiagos užsilieka burnoje ir sukelia nepageidaujamą burnos kvapą.

 

Kserostomija

Kserostomija – tai dar viena su seilių gamyba susijusi problema, kuri pasireiškia burnos sausumu, džiūvimu, troškuliu bei prastu burnos kvapu. Tokią būklę įprastai sukelia tam tikrų vaistų naudojimas, ligos, nervų pažeidimas, dehidratacija ar žalingi įpročiai.

 

Mityba

Kaip jau minėjome, burnoje užsilaikę maisto likučiai skatina bakterijų ir apnašų kaupimąsi. Didžiausi dantų priešai – būtent lipnūs maisto produktai, kurie prilimpa prie dantų paviršiaus ir ilgą laiką veikia danties emalį, skatindami jo tirpimą ir irimą. Lipnūs saldumynai, tokie kaip saldainiai, guminukai, irisai, šokoladas arba bulvių bei kukurūzų traškučiai yra tie produktai, kurių vartojimas turėtų būti apribotas. Paskanavus tokių skanumynų pravartu gerai praskalauti burną, išsivalyti dantis arba pakramtyti kramtomosios gumos, kad maisto likučiai neužsiliktų burnoje.

 

Žalingi įpročiai

Žalingi įpročiai, tokie kaip alkoholis arba rūkymas, yra ypač paplitusios blogo burnos kvapo priežastys. Alkoholis, kaip ir kiti  daug cukraus ir rūgšties turintys gėrimai, kenkia burnos gleivinei ir skatina apnašų kaupimąsi. Didelis alkoholio vartojimas taip pat didina jau minėtą dehidratacijos riziką. Tuo tarpu rūkydami iškvepiame tik dalį dūmų, tačiau cigaretėse bei tabake esančios cheminės medžiagos užsilieka kvėpavimo takuose ir burnoje, taip skatindamos dantenų ir dantų ligas bei itin prastą burnos kvapą.

Šis galimų blogo burnos kvapo priežasčių sąrašas nėra baigtinis, tad nepamirškite, jog simptomo šaltinis gali atsirasti ir dėl gilesnių organų sutrikimų. Pavyzdžiui, acetono kvapas iš burnos gali signalizuoti apie diabetą ir pan.

 

Kaip panaikinti blogą burnos kvapą ir išvengti jį sukeliančių priežasčių?

Iš viršuje išvardytų galimų blogo burnos kvapo priežasčių darosi gana aišku, jog burnos kvapui didelę įtaką turi burnos higiena ir kiti kasdieniai įpročiai. Tam tikros priemonės nuo blogo burnos kvapo, tokios kaip mėtinės pastinės ar kramtomoji guma gali tik trumpam užglaistyti problemą. Tad jeigu atsiradęs burnos kvapas verčia jaustis nepatogiai bendraujant su žmonėmis ar kitaip prisideda prie jūsų negeros savijautos, tačiau negalite įvardyti galimos pakitusio priežasties, išbandykite kasdien laikytis šių patarimų:

  • Valykite liežuvį. Kaip žinia, daugelis blogųjų bakterijų kaupiasi būtent ant liežuvio, tad įpročiu turėtų tapti ne tik dantų valymas šepetėliu, bet ir reguliarus liežuvio valymas. Tam naudokite paprastą ir švarų dantų šepetėlį arba specialų liežuvio valymo antgalį ir kruopščiai braukite juo liežuvį nuo gomurio link dantų. Po to burną gerai išskalaukite, o šepetėlį išplaukite.
  • Kvėpuokite per nosį. Dažnas mūsų net nesusimąstome, kaip kvėpuojame dienos ir nakties metu. Nors tai natūrali mūsų kūno funkcija, atkreipkite dėmesį į savo kvėpavimo įpročius ir pasistenkite įprasti kvėpuoti tik per nosį. Nosies ertmėje yra natūralus bakterijų filtras, kuris svarbus ne tik norint išvengti bakterijų kaupimosi burnoje, bet ir nemalonaus burnos kvapo.
  • Gerkite pakankamai vandens. Kaip jau minėjome anksčiau, vanduo yra būtinas normaliai organizmo veiklos bei seilių gamybos funkcijoms, tad per dieną išgerkite bent 2 litrus vandens.
  • Dažniau rinkitės ląstelienos turintį maistą. Tai – puiki prevencija halitozei, o taip pat didelė nauda normaliai virškinimo sistemai palaikyti.
  • Gerkite arbatą. Juodoji ir žalioji arbata turi polifenolių, kurie kovoja su burnoje esančiomis bakterijomis ir sieros junginiais, taip padėdama išvengti nepageidaujamo burnos kvapo.
  • Reguliariai valykite protezus, kapas ar breketus. Jeigu nešiojate vieną iš šių pagalbinių priemonių, į burnos higieną turėtumėte žiūrėti dar rimčiau. Tiek protezai, tiek kapos ar breketai sudaro palankias sąlygas maisto likučių užsilikimui burnoje ir bakterijų kaupimuisi, tad šių priemonių valymas bent kartą per dieną yra būtinas. Taip pat stipriai rekomenduojame praskalauti burną arba išsiplauti dantis po kiekvieno valgymo. Turintiems protezus, kapas ar breketus ypač pagelbės irigatorius, valantis sunkiai pasiekiamas dantų vietas koncentruota vandens srove.
  • Valykite dantų tarpdančius. Susisukę ar glaudžiai išsidėstę dantys sudaro ypač geras sąlygas apnašų ir dantų akmenų susidarymui, tad kruopščiai valykite tarpdančius specialiu siūlu bent kartą dienoje prieš dantų valymą šepetėliu.

 

Akivaizdu, jog burnos ertmė – ypač svarbi žmogaus kūno vieta, galinti nemažai pasakyti apie bendrą higieną bei organizmo veiklos sutrikimus. Šiame straipsnyje pateiktos priežastys – tik dalis galimų variantų, tad jeigu pastebėjote pakitusį ir atsinaujinantį neįprastą burnos kvapą, pirmiausia kreipkitės į odontologą ar burnos higienistą. Radę priežastį galėsime pašalinti blogo kvapo šaltinį, o neradę jokių susirgimų rekomenduosime apsilankyti pas šeimos gydytoją, kuris padės surasti tikrąją nemalonaus burnos kvapo priežastį.

 

 

Dažniausiai užduodami klausimai

 

  1. Ar yra kokių nors namų gydimo būdų blogam burnos kvapui?

Kai kurie namų gydimo būdai, pvz., burnos skalavimas druskos tirpalu, natūralios žolelės, pvz., mėta ar petražolės, gali padėti laikinai šalinant blogą kvapą. Vis dėlto, svarbu nustatyti ir gydyti pagrindinę problemą.

 

  1. Kaip maistas ir gėrimai įtakoja burnos kvapą?

Kai kurie maisto produktai ir gėrimai, pvz., svogūnai, česnakai, alkoholiniai gėrimai ir kava, gali laikinai pabloginti burnos kvapą. Taip pat svarbu išlaikyti tinkamą hidrataciją, kad išvengtumėte sausumo burnoje, kuris taip pat gali sukelti blogą kvapą.

Leave a Reply

lokacijos logotipas
telefono logotipas
el. pašto logotipas